İlklerin Ve Enlerin Festivali

Tekirdağ’ın plaka koduna denk gelen 59. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali, ilk kez gerçekleştirilen çok sayıda uygulama ve yeniliklerle gündeme geldi. Dev Türk Bayrağı, stantlarda tek tip kıyafet, tek fiyat ve ortak müzik yayını, en kapsamlı Kiraz temalı etkinlikler gibi çok sayıda ilk ve yeni icraat, beklentilerin de ötesine geçerek festivalin tarihe geçmesini sağladı.

TRAKYA’NIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI SÜLEYMANPAŞA’DA GÖNDERE ÇEKİLDİ

Festivalin ilk günü Süleymanpaşa’nın en hâkim noktası olan Ata Tepe’ye dikilen 50 metre yüksekliğindeki gönderi ile Trakya’nın en büyük Türk bayrağı, Tekirdağlılar için şehrin her yerinden görülebilen bir gurur vesilesi, misafirler için de görülmeye değer bir sürpriz oldu.

STANTLARDA TEK TİP KIYAFET, TEK FİYAT VE ORTAK MÜZİK YAYINI

Festivalde stant açan tüm esnaf, bu yıl ilk kez Kiraz Festivali temalı tasarıma sahip tek tip kıyafetler giyerek hizmet verdi. Ayrıca stantlarda aynı ürünler için tek fiyat uygulaması da bu yıl ilk uygulanan bir diğer yenilik olarak dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda birbirine çok yakın olan stantlarda ayrı ayrı çalınan ve gürültü kirliliğine neden olan müzik yayınları da ortak bir yayına dönüştürülerek rahatsızlıkların önüne geçilmiş oldu. Sık sık yapılan hijyen denetimleri sayesinde de yiyecek-içecek satışı yapılan stantlarda vatandaşların ve ziyaretçilerin güven içinde tüketim yapmaları sağlandı. Bu durumun esnafın kazancına da olumlu şekilde yansıdığı belirtildi.

KİRAZLI YEMEKLER YARIŞMASI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

59. Kiraz Festivali’nin ilklerinden bir diğeri de kiraz temalı etkinliklerin daha geniş kapsamlı olarak ele alınmasıydı. Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu’ndan çok sayıda aşçı ve şefin katılımıyla kirazın ön planda olduğu farklı lezzetler hazırlanarak ziyaretçilere ikram edildi.

Festival tarihinin en geniş kapsamlı Kiraz Yemekleri Yarışması da ünlü şeflerin jüri üyeliği eşliğinde gerçekleştirildi. Ana yemek, Hamur işi ve Tatlı olmak üzere üç ana kategoride gerçekleştirilen Kiraz Yemekleri Yarışması’na Tekirdağlı hanımlar büyük ilgi gösterdi ve et yemeklerinden böreklere, baklavalardan pastalara, kiraz yaprağından yapılan sarmalara kadar onlarca farklı çeşit kirazlı yemek, dereceye girmek için yarıştı. Yarışmayı takip edenler birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakabilmek için birbiriyle yarıştı.

KÜLTÜR ÇADIRI SANATSEVERLERİ BULUŞTURDU

Festival kapsamında oluşturulan Kültür Çadırı, dört gün boyunca sanatsal ve kültürel birçok etkinliğe ve imza gününe ev sahipliği yaptı. Kültür Çadırında Tekirdağlı 90’dan fazla yazar ve şair okurlarıyla buluşma fırsatı buldu. Daha önce bu sayıya yaklaşan bir kültür etkinliği yapılmadığı kayda geçti.

Ayrıca Macaristan Tanıtım Standı, Kirazın Gölgesinde Gravür Sergisi, Yahya Kemal ve Modern Edebiyatta Güncellik panelleri gibi etkinlikler Kültür Çadırında sanatseverleri bir araya getirdi.

ALTERNATİF SAHNE YETENEKLERE KUCAK AÇTI

Sanata ilgili ve yeteneklerini sergilemek isteyenler için Rumeli İskelesi’nde hazırlanan Alternatif Sahne, iki gün boyunca birbirinden farklı gösterilerin merkezi oldu. Önceki yıllarda da yapılan etkinlik, bu yıl katılımcı rekoru kırarak 20’den fazla performansa ev sahipliği yaptı.

SPOR TURNUVALARINDA HEYECAN FIRTINASI ESTİ

Festival bünyesinde gerçekleşen bir diğer etkinlik ise spor turnuvaları oldu. Şehrin farklı noktalarında düzenlenen Tenis, Futbol, Voleybol, Yüzme, Yelken, Satranç, Briç ve Tavla Turnuvaları, geçtiğimiz yıllardan çok daha fazla sayıda katılımcı ile yapıldı. Büyük rekabete sahne olan turnuvalarda toplamda 1500’den fazla sporcu ve yarışmacı mücadele etti.

YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİ REKORLARI KIRILDI

Son olarak, 59. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali, ismindeki Uluslararası ifadesinin hakkını vererek festival tarihinin en çok yabancı turist ağırlayan etkinliği olarak tarihe geçti. Onlarca tur şirketi, komşu ve çevre ülkelerden binlerce turisti Süleymanpaşa’ya taşıdı, ilçedeki tüm oteller yüzde yüz doluluğa ulaştı ve ziyaretçiler civar ilçelerde konaklamak zorunda kaldı.

Hayata geçirilen bu uygulamalarla tarihe, “İlklerin ve Enlerin Festivali” olarak kazınan 59. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali, dört güne 2 milyondan fazla ziyaretçi, sayısız etkinlik ve mutlu anılar sığdırarak sona erdi.

Haber Tarihi: 18.06.2025
Okunma Sayısı: 23
Süleymanpaşa Belediyesi
Ortacami Mah. Hükümet Cad. No:14
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
0 (282) 259 59 59
ozelkalem@suleymanpasa.bel.tr
T.C. SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ © Copyright 2024